Julekaker for alle.

Mange er veldig opptatt av å lage egne julekaker til allergikere og det er jo veldig hyggelig tenkt. Men det trenger ikke være egne kaker til de med og de uten allergi, mange allergivennlige kaker er faktisk like gode for alle. Vi begynner å få så gode produkter og oppskrifter at vi ikke må spise ting som smaker utrolig rart når vi har allergi. Særlig om oppskriftene inneholder lite mel og masse sukker og fett -som jo mange julekaker gjør, er det ikke no problem.


Jeg er som sagt veldig fan av Passion 4 Baking, så jeg deler oppskriftene jeg har testet fra hennes hjemmeside. Det jeg bytter ut er dette:

  • Smør- blå melange i kakene, og 50/50 blå melange og rapskokos bordsmør i kremer og godis.

  • Melk- alpro usøtet mandelmelk/naturli økologisk mandelmelk

  • Fløte- Soyatoo riskremfløte

  • Mel- Toro fin kakemiks. I de med mye mel bruker jeg Schär B-mix.

  • Bytter selvfølgelig havregryn med glutenfrie.

  • Sjokolade- Odense 55% mørke sjokoladeknapper og barer. Obs: Spor av melk. Coop kokesjokolade er uten melk.

  • Vaniljekrem- Freia vaniljesaus på pose uten koking blandet med mandelmelk.

  • Husk at glukose og sirup kan være basert på hvete. Så er du ekstra sensitiv- finn varianter uten.

  • OBS: nå har jeg ikke tatt hensyn til nøtteallergi siden mange julekaker er med nøtter. Men har du allergi og det er nøtter eller mandler i kaken, så finner du flere uten på listen:) I oppskriftene med valnøtter, som snowballcookies og RockyRoad brownie har jeg bare kuttet de ut.


Så her er en liste med forslag. Alle er testet ut med alternative produkter.

  • Sarah Bernhardt -kjeks og langpanne. -jeg lager ofte minicupcakes.

  • RockyRoad -her er brownievarianten siden min oppskrift på konfektkake foreløpig er hemmelig.

  • Delfiakake -jeg lager farmor sin, men de fleste familier har en variant.

  • Pepperkaker -se på mine allergivennlige oppskrifter.

  • Snickerdoodles -se på mine allergivennlige oppskrifter.

  • Snowballcookies

  • Hvite kakemenn -bytt ut 1/2parten av kremfløten med vaniljekrem og bruk semper mix uten melk.

  • Karamell -kan ta noe lengre tid å få opp varmen med melkefri fløte. Om du tåler det, bruk soya. Jeg bruker kun havsalt på toppen og dropper mandelflak. Kjempegode og myke.

  • Marsipan -jeg liker best 40/60 altså 40% melis og 60% mandler.

  • Marengs -lakris er min favoritt, men det finnes mange andre varianter i arkivet.

  • Kokosboller -jeg bruker ferdig allergivennlige oreos fra lovemore eller vaniljekjeks fra semper som bunn. Linken til fyllet Vanilla Bean ser ikke ut til å funke, så jeg legger den til her. Dette fyllet bruker jeg til både kokosboller, marengs, pavlova og kaketopping.

  • Risboller (Popsboller)

  • Seigmenn -lettvint variant med gelepulver.

  • Bounty

  • Suksesskjeks

  • Kansekakekjeks

  • Marshmallows -bringebær


I 2018 lagde jeg også disse variantene.

  • Pepperkakebiscotti fra Mat På Bordet der jeg byttet ut smør og mel med melkefri melange og toro glutenfri kakemiks. Dessuten kortet jeg ned ovnstempraturen til 120 grader og la til 5 minutter på siste steg- ellers ble de brent.

  • Brune Pinner fra gluten- og melkefri inspirasjon. Jeg byttet ut Schär C-mix med Toro glutenfri kakemiks og sukkeret med kokossukker.


Da håper jeg du har fått litt inspirasjon. Jeg er veldig for moderne varianter av julekaker som faktisk blir spist opp. Men jeg har foreldre som har laget flere av de klassiske både melke- og glutenfrie med stort hell. Bare for all del bruk fiberhusk i kaker som krumkaker og lefse, ellers blir det bare søl.

God allergifri jul.