Elbil

Det provoserer meg at uansett når overskriften handler om elbil er det første jeg møter i kommentarfeltet fortsatt sinte og bedrevitende fossilbilister som kaster ut de samme frasene de har brukt siden elbilen kom. Det finnes ikke rom for å høre etter på saklige innlegg og å faktisk ha en levende debatt med så steile folk. Nå er det sikkert mange av de samme som går igjen og som benytter enhver anledning til sine gjentagende, monotone meninger.

Men hvorfor det voldsomme sinne mot elbilister, det eneste jeg kan tenke meg er at de misliker fordelene de ikke har. Men en enkel løsning på det er - kjøp deg elbil.

Det eneste kortet de har igjen som faktisk stemmer er at elbiler også sliter på veibanen og tar plass i trafikken. Men de nekter å lese fakta og innse at mye annet har forandret seg. Det er bevist at en elbil sparer raskt inn energien som brukes på å produsere batterier. Batteriene lages mer miljøvennlig, destrueres bedre eller gjenbrukes til andre ting. De er så opptatt av at fossilbiler er blitt bedre, men det har jo også elbiler. Elbilen sitt batteri varer mye lengre enn antatt og særlig ved fornuftig kjøring. Ytterst få biler har måttet bytte batteripakke, selv på de som var først ute når storproduksjonen startet i 2011-2012. Og det med at de starter flere branner enn fossilbiler kan vi og legge død.

Så er det de andre punktene da.

Noe jeg kan være enig i er at fordeler ved parkering og å kjøre i kollektivfelt kan bortfalle. Men når det gjelder lading er det lettest for en elbilist å lade over lengre tid, derfor er det en fordel at man kan lade på parkeringsplasser. Men egne og gratis plasser utover det trenger de ikke. De andre fordelene syns jeg bør fortsette, rett og slett fordi elbilparken ikke er stor nok. Jeg tror de fleste kritikere ville bli overrasket over hvor liten prosentandelen av elbiler alle andre steder enn de største byene har.

Vi trenger økonomiske gulrøtter for å fortsette å kjøpe miljøvennlig, for det i seg selv er ikke nok for de fleste. Det må også lønne seg økonomisk. Billigere avgifter på innkjøp, ingen eller lavere årsavgift og mindre bompenger er noe som fungerer. La det virke. Ikke gå bananas på urettferdighet. Du forurenser, det gjør ikke jeg! I kommunen jeg bor er det fortsatt godt under 10% elbiler, likevel roper alle høyt om at vi og må betale bompenger- nå! Men da kommer elbilsalget til å synke, det er for tidlig. For det som er en kjempeulempe med elbilen er rekkevidde og lademuligheter.

Så flere ladestasjoner og hurtigladere må prioriteres, så alle kan ha elbil som eneste bil. Det burde jo staten støtte så de kan nå miljømålene de har satt seg. Norge er et foregangsland på elbil og det snakkes om ute i verden, hvorfor ødelegge det. Også må de slutte å endre på sine egne regler- myndighetene sa maks bompris skal være halvparten og at det ikke skal stige før bilparken er oppe i 25 og 50% elbiler og da må de holde seg til det. Å kjøpe elbil og drifte den bør være forutsigbart. Og om mange kjøper seg ny bil kan også bruktbilmarkedet vokse så alle kan få seg elbil, uansett økonomi.

Men det som til syvende og sist er viktigst- de har null utslipp. De er bra for mennesker og de er bra for miljøet. Og i et langstrakt land som vi har, der mange må bruke bil, er det viktig. At de ikke slipper ut eksos er viktigst! Og selv om fossilbiler er bedre enn før skal en ny bil slippe ut eksos i 25 år.

At ikke vi skal få de store helseproblemene land med langt eldre fossil bilpark har er jo en god ting. At folk med luftveisproblematikk kan bli bedre er jo bra. Det er lov å tenke på helseproblematikk oppi elbildebatten og.

For mange handler det om rekkeviddeangst, lite ladestasjoner og for små biler som koster for mye enda. Så vi må gjøre det like enkelt å få kjøpt seg og å kjøre en elbil. Først da kan vi fase ut gulrøttene.

Og til deg som alltid starter kommentaren under alle elbilsaker med at du aldri skal bytte ut fossilbilen: du er fortiden, vi er fremtiden. Hva med å få med deg litt fakta, lese deg opp på emnet, kjøpe deg en elbil selv eller bare holde kjeft.

Guro