Matproblematikk

Jeg er så utrolig lei av å lese overskrifter i aviser, blader og på nettet hvor vi blir fortalt at det ikke er nødvendig å kutte ut mat, at nå tar mathysteriet helt over og at bare en bitteliten prosent egentlig har matvareallergi. Alle andre burde spise normalt og ikke hive seg på trender.

Det er så trist at de glemmer helt de som sliter med ulike mage- og helseproblemer, at de enda ikke skjønner linken til at mye av immunforsvaret ligger i magen og at kosten har enorm innvirkning på hode og helse. Isteden blir man stemplet som mathysteriker og blir ikke tatt på alvor.

Men hva med å heller utdanne folk. Det finnes altfor få ernæringsspesialister som tar for seg noe annet enn slanking og idrettsutøvere. Og det finnes et hav med kunnskap om mat som er god for kroppen til de med for eksempel psykiske lidelser, leddplager, migrene, IBS, stoffskifteproblemer og hjertesykdommer. Kan ikke folk innen mat- og helsebransjen heller hige etter kunnskap, istedenfor å lange ut om alt de mener folk gjør feil. 

Jeg tenker at om maten gjør meg bedre så er det flott, om den holder kroppen mett og stabil er det flott, men om jeg gang etter gang blir syk eller dårlig av samme matvare hvorfor skal jeg på død og liv spise den da? Gi meg heller en løsning og følg meg opp. Ikke ta en blodprøve å si at jeg kan spise hva jeg vil.

Matproblematikken er kommet for å bli. Hva med å ta det på alvor, forstå at det er mange av oss som vet hva vi driver med og at det ikke er en motegreie for de fleste. Så er det lov å håpe at de som misbruker begrepet matallergi også tar til fornuften. Det er visst lettere å si at man er allergisk enn å bare si at man ikke liker det eller har valgt det bort. Men det skaper så uendelig mange problemer når du sier du er allergisk mot melk og koser deg med ost i neste rett. 

Men fram til alle merker maten på spisesteder, slutter å sukke når de tar en bestilling, tenker at det ikke er så nøye eller mener at litt vondt i magen har vel alle, så er jeg glad det finnes ivrige og kunnskapsrike matbloggere. Og jeg hiver meg på og deler gjerne spisesteder, matvarer og oppskrifter jeg liker samt deler den kunnskapen jeg har fått. 

Og til alle dere som sliter, det finnes en løsning - du må bare finne rett type hjelp.

 

Guro