Lavterskel miljøvennlig.

Det er så mange som tenker at det bare er pes å være miljøvennlig. De er så opptatt av å gjøre så mye annet riktig at de ikke orker det og. Men det er mye du kan gjøre med minimal innsats. 

For når det ble kildesortering i de fleste kommunene i landet tipper jeg du hadde en i familien som gjorde deg oppmerksom på det hver gang du kastet noe feil. Og nå er det blitt en vane. Så det skal ikke så mye til -bare noen nye, gode vaner. Men du trenger kanskje en liten dytt i ræva. 

Du tar med panten i butikken fordi du får penger igjen for det. Men ved butikken er det også glass/metall- og klesgjenvinningsdunker. De fleste butikker har og en stasjon for brukte batterier og lyspærer. Så hvorfor ikke ta med ungene på en tur til butikken/gjenvinningsstasjonen. Om dere er ekstra flinke kan dere lage en ukes handleliste før dere drar, og ikke minst huske handlenett som jo bare er å ha liggende i bilen.

Å samle opp alle håndkler som er blitt sure i lukta, sokker som mangler partner eller undertøy du kan se gjennom et par ganger i året har du tid til, og kanskje finner du gamle briller og turtøy som støver ned. Fint å frigi den plassen og. For både briller og turklær kan få nytt liv et annet sted og alle tekstiler er velkommen til gjenvinning. Pant turklærne hos Bergans eller Stormberg, lever tekstiler hos H&M, Lindex eller Fretex og lever briller på Specsavers. Dessuten er vel ingen glad i at garasjen eller boden fyller seg opp med utstyr og møbler du ikke bruker lengre. Legg de ut på "gratis mot henting" på finn.no. Da slipper du bæringa og.

Er du litt teknisk anlagt er du nok glad i apper på mobil og data. Der sparer du mye papir både på shoppinglista, avtaleboka og kanskje også alle avisene du leser. Er du fanget i tidsklemma og har en stressende hverdag håper jeg du velger å få matkasse levert, da sparer du miljøet for all maten du sikkert hadde kastet fra egne utallige uplanlagte innkjøp. Og om du i tillegg er litt økonomisk har du sikkert kaffeavtaler som gjør at du tar med kopp og dermed sparer miljøet for alle de unødvendige to go koppene.

Er du opptatt av å være in kjøper du kanskje både sesongens varer og kortreist mat uten å tenke mer over det enn at det er instavennlig. Det er heldigvis også mange som er beviste på hva de driver med, og dessuten smaker jo mat fra sesong, som har modnet i sola, så utrolig godt.

Men en ting som egentlig er ganske lett for oss alle er å kjøpe mindre. Gå for kvalitet fremfor kvantitet og dermed få færre bomkjøp. Og om ungene vokser ut av klærne fortere enn de blir slitt så finnes det nok av bytteforum eller venner med arvekarusell. Vi burde jo også begynne å kreve at miljøet blir tatt hensyn til i alle ledd av varene vi kjøper. Vi nordmenn er dessverre litt for opptatt av at ting er billig fremfor miljøvennlig og rettferdig laget. Og vi er nok flinkere til å tenke miljøvennlig til de minste enn til oss selv. Men tenker vi god kvalitet ender det med at vi også merker det positivt på lommeboka.

Når det gjelder gaver er det jo stadig noen som sier de har alt. Og så mye som vi sitter med huet ned i hver vår smarttelefon så har vi bare godt av å gi hverandre tid sammen istedenfor ting i gaver. Koslig både for den som får og den som gir. Og kanskje billettene eller måltidet koster litt, men det er det nok verdt. Og har du ikke råd til det så ta dere en tur i nærmiljøet eller vær turist sammen i egen by. En piknik i parken eller båttur kan være vel så hyggelig som venninnetur til utlandet.

Så da håper jeg du er mer miljøvennlig enn du tror. Eller kanskje du ble litt mer obs på hva du kan jobbe med. Og med den nye regjeringa vi fikk nå, er det nok lurt at vi tar i et tak alle sammen.

 

guro