Enkle makroner

Makroner er ikke vanskelig! Og jo flere som forstår det jo flere steder kan jeg få servert makroner - så kjenner du meg, prøv oppskriften min:)


Et par tips når du lager makroner bare..

 • Makronmatta er genial, men vent til de er helt kalde med å løfte de av-så følger bunnen med lettere. Flerbruksbakeark er også genialt.

 • Makronsprøyta forutsetter at du har veldig flytende røre..det har ikke jeg fått til. Og da utgjør den bare en kjempefrustrasjon. Jeg har ikke fått til å dekorere med den heller. Kjøp heller den vanlige kakesprøyta fra Tupperware eller bruk sprøytepose. Mye lettere. 

 • Pass på steketia, ellers blir de fort tørre og sprø helt inn.

 • Ikke bak makroner på de varmeste dagene, da er det vanskelig å få et godt resultat.

 • Som fyll bruk gjerne italiensk marengs med litt syltetøy, purè eller sjokolade i. Særlig om du er melkeallergiker. Mange bruker meierismør eller fløte i kremen på de kjøpte. Men jeg syns de blir friskere med melkefri smøreostkrem med lime eller marengs med lakrissirup. Vanlig krem, smørkrem eller smelta sjokolade blir veldig mektig. Mens salt karamell er nydelig.


oppskriften min

Sett ovnen på 150 grader, over og undervarme.

 • 280 g melis

 • 160 g mandelmel

 • 5 eggehviter (små egg) s/m -romtempererte!

 • litt salt

 • 55 g hvitt sukker

 • 1/2 ts vaniljeessens/frøene fra 1 vaniljestang


 • Visp eggehvitene stive, tilsett en klype salt og gradvis sukkeret-visp til det blir en tykk marengs. Tilsett matfarge om du skal nå. En knivspiss er nok om du vil ha pastellfarge. Og husk -kun pastafarge, ikke konditorfarge!

 • Sikt melis og bland det godt (for hånd) med mandelmelet i en egen bolle.  
  Tilsett halve mandelblandingen forsiktig i marengsen med en slikkepott. Ha i resten av mandelblandingen på samme måte. Tilsett vaniljeessens eller vaniljestang til slutt. Pass på at det ikke er lommer med tørr mandelmasse. 
  Ha massen i kakesprøyten med en slikkepott.

 • Lag knapper på makronmatten med den store runde tuppen på kakesprøyta. De kommer til å utvide seg litt. Så ha godt mellomrom. De burde være Ca.3,5cm i diameter om du ikke bruker matte. Om det blir en liten spiss på de, dytt den ned med en fuktig skje. La de ligge og hvile på brettet i opptil en 1/2 time så sprekker de ikke i ovnen.

 • Stek nederst i ovnen i 20-25 min.

 • La de avkjøles helt før du tar de av matten. 

 • Sett sammen to og to med krem.


Krem

 • 300g melis

 • 50g romtemperert smør (jeg bruker melange u/melk og salt)

 • 125g kald kremost (Melkefri nøytral smøreost- soyatoo uten soya, jeezly)

 • Evnt. smak: 1 ss syltetøy, frukt- eller bærpuré, limesaft og knust mynte, bærpulver eller raspet sjokolade.


Visp melis og smør i en kjøkkenmaskin. Tilsett kremost. Bland godt, kjør i ca. 5 min så den blir lett og luftig-men ikke visp for lenge! 


Eller lag italiensk marengs (samme fremgangsmåte som lakrismarengs) og bland inn ønsket fyll. Jeg har prøvd med knuste tyrkisk pepper drops, lakrissirup, lakrispulver, matchapulver, litt espressokaffe, bærpulver, moste blåbær og moste bringebær. Alle ble nydelige-men om du bruker bær så pass på å bruke ferske- de har minst væske, og en teskje er nok.

Sjokoladeganasj og hjemmelaget salt karamell er og nydelig fyll.

Server og nyt!

KakerGuro Elisabeth Rohde