Arbeidslinja

Erna Solberg sier det selv til Dagens Næringsliv i mai: «Jeg er redd for at hvis du øker ytelsene til arbeidsavklaringspenger og sosialhjelp for mye, blir hindret for jobb for stort. Da er det bedre å øke barnetrygden.»

Dama som tidligere tok en Marie Antoinette fornekter seg ikke. For det skal lønne seg å jobbe!

Det gjør det, det gjør alltid det. Og folk går ikke over på ytelser fordi de er lite motivert. Fordi en annen ting som lønner seg, det er å være frisk!

Jeg ville gitt nesten hva som helst for å få bedre helse og en jobb å gå til. For jeg er kroniker, ung ufør og har mer smerter daglig enn noen hadde taklet på ett år.

Det er så lett å se for seg trygdesnyltere som trenger et spark i rumpa. At de må bare spise sunnere, gå på yoga og tenke positivt.

Fordi du tenker på deg selv på en fridag. Du kan velge hva du vil bruke dagen på, du har helse og økonomi som gir deg en verden av valgmuligheter. Tenk så digg å være hjemme litt. Glo på tv og spise snop.

Men det er ikke sånn det funker. Når du har kjempet til deg en uføretrygd lever du på nåde. Du har en gitt økonomi som du må få til å strekke langt. Som syk har du masse ekstrautgifter som blankt glemmes i regnskapet de lager for deg. Og bare glem ferie eller noe som ligner et sosialt liv som koster noe. Du har dyrere mat, medisiner, tilskudd, hjelpemidler og behandlinger. Og langt fra alt er dekket eller faller i fanget ditt. Du må også velge hva du har energi og form til å klare den dagen. Blir det kun det livsnødvendige, orker du en dusj eller er du heldig å har en oppsving på formen så du kan velge en tur ut.

Det at folk som har god helse ikke klarer å sette seg inn i andres liv er et kjempeproblem og skaper grobunn for elendige holdninger. Det gir de som allerede føler seg mislykket en ekstra bonus- skam.

Kjenner du noen på trygd godt vil jeg tro du har et mer balansert syn. Men du må kjenne det på kroppen for å vite at det er en heltidsjobb.

Noen har restarbeidsevne men slipper sjelden til i arbeidslivet og noen får ikke det helsetilbudet de trenger for å kunne komme seg i jobb. Tilrettelegging er noe det ofte snakkes om men som det finnes fint lite av. Og det har alltid funket bedre med gulrot enn pisk.

Holdningen burde være at alle skal ha et liv verdt å leve. Og du kommer langt med litt empati og en holdningsendring til at - dette vet jeg ikke noe om så jeg tror jeg holder munn! 

Bare vær raus, og tenk at dette er noe som faktisk kan skje deg og. For å beholde helsa er gambling på høyt nivå.

guro