Tangen fort i Langesund

I Langesundtangen naturreservat ytterst i Langesund ligger Tangen fort. Jeg er veldig glad i å gå på tur her, for turen kan være så variert og den kan gjennomføres uansett dagsform.

Du kan velge mellom 3 merka stier ut til fortet.

Om du går den midterste stien, som er tilgjengelig for alle, kommer du rett ut til fortet og du kan være pollenflyktning om sommer´n eller slikke de siste solstrålene på vinteren. Denne veien er fin for både rullestol, barnevogn, sykkel og de som ikke er så gode til beins. Langs denne veien ligger det også en ny utedo om det skulle trengs og flere bunkerser. I enden av stien kommer du ut ved det øverste tårnet hvor det er infoplakater, benker og en kikkert.

Om du går stien på østsiden av Langesundtangen går du fra de siste husene ytterst i Langesundfjorden, der er det en steinete strand og stor sannsynlighet for å se danskebåten. Denne ruta er litt krevende til å begynne med men blir etterhvert en fin fremkommelig grusvei. Her er det flere spennende skyttergraver og koselige benker med utsikt mot Mølen.

Siste alternativ er vestsiden hvor du kan parkere i Steinvika og gå småstiene utover med mye spennende å se på underveis. Dette er en sti som går over steiner og røtter og hvor du burde følge litt med hvor du setter føttene. Den ytterste stien har nemlig rast ut noen steder men alternativ sti er vist. Her og er det bunkerser og fine rastebenker men med utsikt mot Stråholmen og Jomfruland. Om du vil gå en lengre tur kan du parkere i Kroghshavn og gå via Langesund bad.

Om du tar en titt på et turkart for eks. på UT-appen er det et nett av stier på kryss og tvers i dette området, og du kan blant annet gå gjennom et “trolljuv” fra vestsiden opp og under den grønne brua til østsiden.

Du kan også kose deg meg grillmat siden det er grillplass både i Kroghshavn og Steinvika, det er og en bålplass i skogen mellom Langesund bad og Steinvika (men den er ikke til bruk når det ikke er bålsesong). Og så er det fine bademuligheter både i Kroghshavn og Steinvika men å bade på Furustranda (som er den på andre siden) er mer for de som er glad i god fotmassasje, svaneselskap og bølger.

Et lite tips: Har du med småbarn er det greit med en tur ut på fortet og se, men så holde seg inni skogen og utforske alle bunkersene og gangene fra krigen. (Og kanskje finne det vi kaller “redetreet”.) Det er nemlig langt ned og uten sikring. Vi koser oss ofte med en oppdagelsetur utover for så å ende opp i Steinvika som er litt mer barnevennlig.



Hengekøyepotensiale:

Lite trygge plasser til køye om du ønsker utsikt, men det er mange trær så muligheten er der.

Parkering:

Det er 4 parkeringer ettersom hvor du vil gå fra.

  1. I enden av Vaterlandsgate ved Furustranda nederst i Langesund sentrum. Markert p plass.

  2. Ved begynnelsen av Tangenveien i Langesund. Markert p plass med et lite stykke å gå til brua som begynner turstien.

  3. I Steinvika, følg skilting. Litt større p plass.

  4. Og i Kroghshavn, følg skilting. Stor p plass.

Tilgjengelighet:

Den midterste veien med parkering i starten av Tangenveien er tilgjengelig for alle. Fra den stien kan du komme deg ut til utsiktpunkter mot Steinvika, som ved Helges benk.

Barnevennlig:

Veldig spennende med mye utforsking, klatring og bademuligheter, men veien fra Steinvika og ute ved fortet er ikke noe for de minste.

Det pleier å være stolpejakt i området, og det er flere pokemon go stop om dere liker det.

God tur