Tips og triks for å bli mer grønn.

 

Kast søppel på rett sted

Etter å ha flyttet inn i Borettslag er jeg overrasket over hva jeg finner løst i søpla. Det er ikke så vrient å kaste ting på rett sted.

  • Gamle gryter og stekepanner tar Jernia imot.

  • Elektrisk avfall tar Elkjøp og lignende kjeder imot.

  • Batterier og lyspærer tar du med til stasjonene på nærbutikken.

  • Flasker og bokser pantes.

  • Glass og metall får snart egne dunker, men foreløpig kastes det på gjenvinningsstasjoner.

  • Alt av tekstiler og sko, både brukende og ferdigbrukt legges i poser og kastes i Fretexdunker.

  • Hageavfall leveres gratis på nærmeste gjenvinningsstasjon. Der kan du og gratis levere innhold som hører hjemme i rød dunk om det er vanskelig å huske henting av denne.

  • På gjenvinningsstasjonen kan du og sette fra deg møbler om du ikke har en Fretex i nærheten og sortere større mengder av ting etter oppussing og opprydding i loft og kjeller. Og det koster ikke stort.

Lever inn gamle briller.

Nå har jeg også funnet ut at alle de gamle brillene mine kan komme til nytte. Lever gamle briller på Specsavers og de reparerer innfatninger, setter inn nye glass og tar de i bruk i prosjektet "Gi syn til Tanzania".

 

Resirkuler turtøy.

Hos Bergans kan du nå levere inn brukt turtøy i pantepose. Om det er for slitt til å selges brukt blir det sydd om eller resirkulert, og du får 20% i  nettbutikken. 

 

Vaskepose som fanger opp mikroplast.

Du kan nå kjøpe vaskepose som minsker mengden mikroplast som skylles ut med vaskevannet. Dette er spesielt lurt om du har mye fleeceklær. Kjøp på https://www.kid.no/samfunnsansvar/guppyfriend/

 

Ikke kast tekstiler i restsøpla.

Du kan levere alt av tekstiler til gjenvinning. Så lenge det er rent spiller det ingen rolle om det er ødelagt, har flekker eller er misfarget. Tekstiler kan du levere på Fretex, kid, h&m og Lindex. På Lindex får du og 25% på et plagg om du leverer inn en pose med returtekstiler.

 

Spar på vannet.

Vi er flinke til å skru av lys og varme i rom vi ikke bruker. Men å skru av vannkrana mellom slaga når du pusser tenner og vasker deg gjør du kanskje ikke. Det rennende vannet er ikke til nytte for noen, skru av krana. Og når du vasker opp -fyll heller kummen med vann. Og når du dusjer skru av mens du skrubber, filer og shaver. 

 

Vask miljøvennlig.

Jeg bruker C Heyerdal vaskemidler som du får kjøpt her og på Home&Cottage. De er sunnere for miljøet, innemiljøet og for deg som vasker. Og da kan du ta med ungene på rengjøringa og, ingen fare om de puster inn disse vaskesprayene.

 

Bruk menskopp.

Vi bruker enorme mengder bind og tamponger -og det er bedre både for miljøet, økonomien og kroppen din å bytte til menskopp. Les mer på bloggen til Grønne Jenter. De har også mange andre gode miljøvennlige tips.

 

Spis opp maten din.

Kjøp matkasser der maten er beregnet til rett antall i familien eller lag ukesmeny. Da blir maten spist opp, du slipper mange turer i butikken og det er flott for lommeboka. Er du ekstra smart kan du handle varer på Matsmart og Holdbart -der kan du gjøre kupp på mat som snart går ut på dato, ser rar ut, har feil pakning eller har andre små "feil". 

 

Shopping uten penger. 

Prøv byttekveld eller lag byttegrupper på nett. Klær, sko, barneutstyr, filmer, musikk, småinteriør, bøker og kjøkkenting er gode byttekategorier. Men husk å begrense hvor mange ting alle skal ta med på party, så ikke man blir overveldet av mengden og ikke finner noe.

 

De beste gavene.

Gi bort gode gjerninger og tid sammen i gaver, fremfor enda flere ting.

 

To go

Ta med termokoppen din på kafé. Og særlig om du har for vane å kjøpe kaffe på vei til og fra jobb. De lager gjerne kaffen din i din egen termokopp, og flere steder har de startet med rabatterte priser til de som har med egen. Du sparer miljøet, kaffen holder seg varm lengre og du slipper å brenne deg fordi du glemte den ekstra pappen.